START BIDPRENTJES PEY & OMSTREKEN LILBOSCH & PEY 40-45 FOTOCOLLAGE TEKSTEN GASTENBOEK INFO

PEJJERLANDJ.NL IS VERNIEUWD

Beste bezoeker,

Wij hebben een nieuwe website! In elk geval qua uiterlijk en werking, maar de inhoud is als vanouds met bidprentjes, knipsels, oorlogsverhalen, foto's en teksten. Waarom een nieuwe site? Nou, omdat de oude site 'op' was. Net als met een bankstel, een auto, een televisie, een broek en zo verder is soms iets op. Doet het minder goed, gaat kapot. Wij hebben niet gewacht totdat de oude site het helemaal niet meer deed, maar intussen een nieuwe gebouwd. Eentje die past bij het jaar waarin we nu leven en is gebouwd met de technieken die op dit moment gelden. Een site die weer een flink aantal jaren meekan en daarnaast verbeteringen in zich heeft.

Veertien jaar geleden

Pejjerlandj.nl is geboren in 2006. Een periode die niet fijn was na het overlijden van mijn mam. Het was een zoektocht hoe je zo'n verlies een plek geeft (en soms nog steeds), terwijl je daar  helemaal geen zin in hebt en het niet wilt. Als kind, als gezin en ook voor pap. Hij was zijn steun en toeverlaat kwijt en de tijd tikt gewoon door. Maar pap bleef niet bij de pakken neerzetten, hoe moeilijk dat ook was. Hij ging nieuwe dingen doen. Dingen die hij leuk vond en waar hij ook iets voor andere mensen kon betekenen. Bijvoorbeeld nieuwe gerechten koken (lekker voor ons), in het bestuur van de seniorensociëteit, maaltijden rondbrengen en zich storten op zijn hobby: het verzamelen van knipsels uit regionale bladen en bidprentjes. Een hobby die hij heeft overgenomen van zijn moeder - die in de kast een berg aan uitgeknipte knipsels had liggen. Ons huis lag dan ook vol met allemaal knipsels en bidprentjes, die pap zo nu en dan had ingescand en op de computer bewaarde. Het idee ontstond dan ook al snel om niet alleen een mooie database hiervoor aan te leggen, maar deze ook openbaar te stellen voor geïnteresseerde mensen. Ik kwam daarbij ook om de hoek, omdat ik ervaring heb met het bouwen van databases en website. Ooit geleerd tijdens een eerste stage van school. De website pejjerlandj.nl kwam dan ook snel tot leven: een website die tot veel enthousiaste bezoekers heeft geleid. En nog steeds. Na de livegang in 2006 werd de site steeds populairder en werd ook de inhoud verbreed. Zo kwamen er mooie oorlogsverhalen op de website terecht van Né Rutten - een goede vriend van pap. Later werd de site uitgebreid met foto's van Chrit Boonen. Een driemanschap van mensen met een gemeenschappelijke passie. Pap overleed in 2011. Ongelofelijk. Los van het verdriet was dan ook de vraag: wat te doen met pejjerlandj.nl? Een levenswerk staat online - en nu dan? Ik was dan ook heel blij verrast toen Herman van Kempen me belde om eens bij elkaar te komen en over de toekomst van pejjerlandj te praten. Ik weet dat moment nog goed. Het was een zondagmorgen op de Slek. Die zondagmorgen heeft ertoe geleid dat het levenswerk is doorgegaan. Herman en Truus zijn ingestapt bij het beheer van de site en het uitbreiden van de verzameling. Met uiteindelijk tot gevolg dat de website en de collectie nog steeds bestaat en wordt voorgezet. Ontzettend fijn.

Onze nieuwe website

De eerste en oude website heeft veertien jaar dienst gedaan. Een website die is gebouwd in de eerste jaren van de 21e eeuw. Dat klinkt nog niet zo oud, maar dat is niet helemaal waar. Technieken waarmee website werken, draaien en worden geprogrammeerd zijn de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld. Waar je vroeger nog alles met de hand programmeerde, zijn er tegenwoordig kant-en-klare oplossingen voorhanden. Oplossingen die ook nog eens worden doorontwikkeld, waardoor je zelf geen beheer meer hoeft te doen. Zo is het met de opkomst van tablets en smartphones tegenwoordig ook heel gebruikelijk dat een website lekker leesbaar is én volledig werkt op zo'n apparaat. Daarnaast wil je ook gewoon naar iets bijtijds kijken, qua werking, uiterlijk en gevoel. Dat alles tezamen heeft ervoor gezorgd dat we een nieuwe website hebben gemaakt. Het was een leuke klus, zeker omdat ik de laatste jaren nooit meer een volledige website heb gebouwd. Ook voor mij was het dan ook een nieuwe ontdekkingstocht, veel uitproberen, fouten maken en herstellen. En... het is gelukt! De nieuwe website is een feit. En daar ben ik erg blij mee.

Wat is er anders en nieuw in deze website?

  • Je kunt hem nu ook lekker lezen op een mobiel apparaat zoals een smartphone en tablet.
  • Het uiterlijk is geüpdatet voor de tijd waarin we leven.
  • Je kunt nu gemakkelijk zoeken in de collectie van bidprentjes.
  • Het gastenboek is terug!
  • En nog veel meer.

Neem maar eens snel een kijkje op deze nieuwe site en laat weten wat je ervan vindt! Heel veel leesplezier toegewenst.

Groeten, Bart.
Ook namens Né, Chrit, Truus en Herman.


Met grote dank voor alle jaren trouwe dienst, hieronder een laatste groet aan onze oude website:

Een idee om te lezen: "Oude liedjes 1"